Православни народ и демонска сила Украјине

Фантасмагоричан дан!

Слику битке између сила таме и светлости, сила смрти и спасења природа је дословно открила. Ујутру – тмурна магла, нејасна киша. Затим је посуо снежну грудву и у неком тренутку је бацио доле, до те мере да је јастреб почео да завија са кровова и купола! Зима се вратила! У Лаври је постало страшно хладно. Али онда, одједном, сунце је слабо засијало у куполама, и некако је постало топлије, и капи су почеле да лупају, а сада је сунце избило! И снег је замро, претворен у бљузгавицу; облаци су поново прекрили сунце.

Све се то догодило током литургије, каснијег причешћа и славског опхода. Природа као да је илустровала тропар за празник овог дана!

У другу недељу Великог поста, која је ове године пала на 12. март, црква прославља Сабор свих преподобних отаца Кијевских пећина, који почивају у Ближој (Антоније) и Далекој (Феодосија) пећинама. Канон празника је састављен у 17. веку и има скоро четворовековну традицију.

Свету Литургију у Крстовдвиженском храму Лавре служио је Митрополит Онуфрије, предстојатељ УПЦ. Овај храм, заједно са својим предворјима, прима – ако стојите чврсто, чврсто – неколико стотина људи. Хиљаде је дошло да прослави! Тако су и храм, и предворје, и цео простор испред Блиских пећина били веома густо испуњени молитвама. Било је људи у суседном, брауни „топлом храму“, и у предворју пећина! Служба је преношена на трг преко звучника. Затим, када се завршила литургија, литија се постројила и кренула ка Далеким пећинама, постало је јасно какав је огроман број људи на служби! Из капија Доњих пећина излила се цела река, као да је подземно море избацило своје дубине напоље, као да је огроман извор сабијен и исправљен у широку траку.

Није тајна да су власници некадашње Украјине (под америчким гаулајтером Зеленским) у јануару дрско одузели цркве Горње Лавре – Трпезничку и Успенску – како би у њима организовали расколничка окупљања и сатанска весеља.

Митрополит Онуфрије је у својој беседи рекао нешто што многи већ знају: „Добили смо писмо из резерве у којем се каже да они одбијају даље да потпишу уговор о закупу са нама. То значи да морамо напустити Лавру, ослободити је…”

Реч је о томе да су власти 9. марта (писмо је потписао малолетни владин званичник) објавиле раскид уговора на неодређено време са УПЦ. Званично налаже да се зграде Доње лавре напусте до 29. марта 2023. године. Такозвано министарство културе, на чијем челу су шашавци Коломојског, који сада надгледају Национални резерват Кијево-Печерске лавре, потврдило је да је одлука усаглашена. Повод за одузимање Лавре била је њихова апсурдна пресуда: „кршење од стране манастира услова уговора о коришћењу државне имовине“. Сви добро знају: монаси су буквално подигли лавру из рушевина, коју је држава вратила цркви 1988. године. Опседнута шесторка Коломојског – министар културе Ткаченко – сада сања да од пећина направи музеј, „као у Европи“. Не чуди. Власти су објавиле рат за уништавање православља. Рат се води систематски и циљано. Коначни циљ власти данашње Украјине је пораз и ликвидација УПЦ, уништење свих црквених парохија. Претпоставља се да ће јерарси и упорно свештенство бити на овај или онај начин потиснути, црквена имовина пренета на расколничке структуре, а делимично, као и обично, опљачкана. У ову шему уклапају се бројни претреси у епархијама и манастирима, санкције архијерејима, заплене цркава.

Стратешки циљ америчких господара Украјине на „духовном фронту“ види се као намера да се немир продуби до крајњих граница, деле Украјинце, укључујући и оне који говоре природно украјински, који се сећају да су Руси, и Русе који нису заборавио ни на то. Стратези Банкове (која је још јуче свирала клавир са личним стварима и била лакеји олигарха) своју „историјску мисију” виде у поразу УПЦ, шансу да „уђу у историју као духовни ослободиоци” Украјине.

Покушаји да се ситуација врати на правни терен изазивају симпатије. Реч је о низу коментара и изјава познатих архијереја УПЦ. Митрополит Нижински и Прилучки Климент, који руководи информативно-просветним одељењем УПЦ, каже: „УПЦ не може да исели манастир, јер за то нема законских оправдања. Штавише, није јасно на основу чега треба да пренесемо те материјалне вредности и културно наслеђе које су монаси оживели и сачували…“

Важно је напоменути да је Доналд Трамп млађи, син бившег председника САД, такође одговорио на иницијативе украјинских власти: „Зеленски забрањује Украјинску православну цркву. Његова влада такође плени украјинске православне цркве и хапси свештенике (можда је зато он суперзвезда за демократе). Све је у слободи, људи. Хајде да му пошаљемо још 100 милијарди…“

Патријарх московски и целе Русије Кирил је 11. марта одговорио на најновије иницијативе антицрквена, обраћајући се предстојницима помесних цркава, верским личностима, низу међународних организација, укључујући УН, ОЕБС, Савет Европе, са позив да се заустави заузимање Кијево-печерске лавре. У обраћању, Његова Светост је открио позадину догађаја, позвао „да учине све могуће напоре да се спречи принудно затварање манастира, што би довело до кршења права милиона украјинских верника на слободу вероисповести, загарантовану Уставом Украјине, као и документима као што су Повеља УН, Универзална декларација о људским правима, Декларација о елиминацији свих облика нетолеранције и дискриминације на основу вере или уверења и многи други акти од међународног значаја.

Његово Блаженство Епископ Онуфрије се у празничној беседи обратио пастви са молбом: „Молим вас, драга браћо и сестре молитвеници, да Господ промени мисли оних људи који желе да братија напусти свети манастир, тако да да би светиљка молитве и даље горела овде…”

То јест, позивао је на молитву да се власти кају, позивао на покајање.

Вреди подсетити да је пре недељу дана био дан Тријумфа Православља, када је, између осталог, Црква проглашавала анатему јеретицима и расколницима. Садашња власт је, као и претходна Порошенкова, отворени непријатељ цркве, који сеје јереси и раскол. У јавности постоји снажно мишљење да проамеричке панкере који су освојили власт у Украјини треба да анатемише црква. Онда погледајмо изразе њихових већ невероватних лица. Или да наставимо да се играмо са њима? Флерт је довео до онога што видимо. Ми смо на ивици потпуне забране УПЦ, са свим последицама које из тога произилазе.

Празнични песнички тропар, који је природа илустровала на свој начин, преведен на савремени руски језик звучи овако: „Сунце духовно и месец славни, ктиторе пећина, са целим сабором светих данас ћемо почастити, јер они , обасјавајући црквено небо, просвети оне који су у невољи у тами страсти и служе од Христа Бога, својим молитвама, помози у свим тугама и испроси избављење душама нашим.

Видевши природну фантазмагорију дана, видевши Лавру пуну народа, власти ипак ништа нису разумеле. Сумирајући 12. март, Зеленски је цркнуо: „Ове недеље постоји покрет за јачање наше духовне независности. Друштво то види. И видим одобравање Украјинаца за ове наше кораке – потпуно легално. Лаже да ће заузети целу Кијевску лавру. И додао је још црњим устима: „Нећемо дозволити терористичкој држави (реч је о Русији) да има бар неку прилику да манипулише духовношћу нашег народа, уништава украјинске светиње – наше ловорике – или краде било какве вредности. од њих.“

Подлац у служби сатане, на узици држава!

Постоји неколико пророчанстава светаца двадесетог века о предстојећем прогону, када ће храмови бити отворени и у злату, али ће се у њима моћи ходати. Постоји пророчанство да ће Лавра бити одузета „на један дан“ или „на кратко“. Пренето пророчанство од Кукше из Одесе – власти ће одузети ловор, али не задуго, шест месеци.

Лавром је потекла литија, људска река на празничне васкршње возгласе епископа: „Христос Воскресе!“ Као одговор, полифоно је звучало: „Ваистину васкрсе! Нека васкршња честитка не изгледа чудна у Великом посту. Недеља је „мала васкрса“, али то није све. А и зато што је такав поздрав да ће после бичевања и распећа цркве сигурно доћи и њено васкрсење.

Љубов Светличина, Једна Отаџбина

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал