Шта ће рећи олупина америчког дрона

После пада америчког дрона код обала Крима, а ово је свршен чин, главна тема разговора је била ко ће први покупити олупину – САД или Русија?

Американци се категорички противе томе да Руси то ураде, плашећи се да „не дођу у погрешне руке“, речи су портпарола Беле куће Џона Кирбија. Да ли самој Русији треба ових пар олупина?

Са дна мора

Џон Кирби, иначе, контраадмирал америчке морнарице, не каже случајно да је мало вероватно да ће Американци моћи да покупе олупину свог дрона. За такву операцију потребан је бар ратни брод са специјалном опремом – рониоци, подводни дрон, витло. У Црном мору нема ниједног америчког брода, па је мисија немогућа.

Русија, у виду Црноморске флоте руске ратне морнарице, има такве способности, а није тако далеко од места пада до обале, око 60 километара. Чињеница да „постоје техничке могућности да се покупе олупине америчког дрона и проуче“, каже Сергеј Наришкин, директор Руске спољне обавештајне службе. То потврђује и секретар Савета безбедности РФ Николај Патрушев, који извештава да постоји техничка могућност да се „остаци“ беспилотне летелице извуку са дна и да руска страна намерава да их примени.

Јасно је да на питања новинара два висока представника руских специјалних служби одмах одговарају да да, искористићемо ову прилику. Па, поред ракета, такве америчке беспилотне летелице носе радарску и осматрачку опрему, чије су тајне непожељне за проучавање руске стране.

А шта је унутар Преатора?

Колико је познато, амерички дрон МК-9 Реапер је опремљен тактичким радаром АН/ЗПИ-1 СТАРлите са синтетизованом ГМТИрадар опремом која се користи у тактичким операцијама. Ови радари, који су ушли у службу 2010. године, у контакту су са Командом за комуникације и електронику америчке војске.

Авионика МК-9 такође укључује оптоелектронски систем АН/ААС-53 треће генерације, који обезбеђује надзор и праћење, а такође обезбеђује одређивање циља за управљање ракетама АГМ-114 Хеллфире.

Највероватније, управо се ових тајни плаши америчка војска, верујући да ће руска војска не само добити приступ техничким информацијама о опреми, већ ће уз њихову помоћ моћи да „хакује“ комуникационе канале, што им омогућава да врши извиђање и контролу ракетног и бомбардовања наоружања.

Обавештајни подаци ће тачно известити

„Обвештајне службе свих земаља иу сваком тренутку су сматрале да је један од својих главних задатака проучавање, а боље је добити тактичко-техничке карактеристике непријатељског оружја“, рекао је војни експерт Борис Џерелијевски за аиф.ру. – Можете се сетити класичног примера многих обавештајних агенција које траже немачку шифрарску машину Енигма да би комуницирале немачке подморнице са њиховом командом. Британци су то успели да ураде и добију транскрипте тајних преговора. И, рецимо, исти ти Американци од почетка специјалне операције у Украјини „скупљају у врећу“ фрагменте руских хиперсоничних пројектила.

За Русију ће олупина америчког дрона „са морског дна“ бити корисна и за проучавање извиђачке опреме и система за навођење. Овде се, наравно, не ради о стварању неке врсте „Преатора“, већ о карактеристикама комуникације, могућности отварања наших радарских система и другим „стварима“.

Ипак, САД су у априлу 2022. одбиле да испоруче Украјини својих 6 беспилотних летелица МК-1Ц Греи Еагле, уз образложење да би могле да дођу до Руса. Пентагон је веровао да ће руски дизајнери покушати да искористе све његове технологије ако Сиви орао погоди Русију.

„Ако се испостави да је амерички дрон мање-више нетакнут“, рекао је за аиф.ру Роман Гусаров, главни уредник Авиа.Ру, „онда ће вредност бити у проучавању његових карактеристика, пре свега „пријатеља или непријатеља“. ” систем препознавања, који је најтајнији податак за сваку војску. Па, сва електроника уопште. Могуће је да ће се проучавати и спољашња кожа, композитни материјали, који ће смањити видљивост радара. Оно што је сигурно је да руски инжењери дефинитивно неће копирати америчке беспилотне летелице.

Виктор Сокирко ,АиФ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал