Иницијатива глобалне цивилизације, позив кинеског председника на стварање стабилнијег света

Кинески председник и генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) Си Ђинпинг је током дијалога високог нивоа КПК са другим политичким странкама у свету представио Иницијативу глобалне цивилизације, која је заснована на поштовању различитости светских цивилизација и једнакости, што ће народима омогућити узајамно разумевање.

Ова иницијатива је усмерена на проширење канала узајамне сарадње у хуманитарној сфери, као и унапређење заједничких вредности, као што су мир, развој, правосуђе, демократија и слобода, који би могли постати важан корак ка стварању стабилније и хармоничније светске заједнице.

Кинески лидер је током уводног говора у оквиру дијалога, такође, скренуо пажњу на мноштво проблема са којима се човечанство суочава, укључујући економске, геополитичке и еколошке кризе. Он је истакао да су судбине свих земаља тесно испреплетане и повезане и позвао на заједничке акције.

Глобална цивилизацијска иницијатива коју је представио Си, могла би да постане важан фактор, који ће допринети јачању међународне сарадње и превазилажењу глобалних изазова.

Иницијатива кинеског председника може се тумачити као позив на мир и спасење човечанства од надолазећих претњи, позив на схватање одговорности за одржив и хармоничан развој.