Кинески амбасадор: Кина ће стајати „раме уз раме“ са Русијом

Кина ће наставити да гради стратешку сарадњу „раме уз раме“ са Русијом, изјавио је у интервјуу за Спутњик кинески амбасадор у Москви Џанг Ханхуи.

Он је истакао да ће Кина и надаље, заједно са Русијом, промовисати принципе мултиполарног света и демократизације међународних односа, обезбеђивати поуздане гаранције за глобалну стратешку равнотежу и стабилност.

Амбасадор је указао и на нестабилну ситуацију у свету, напомињући да се односи Москве и Пекинга само још учвршћују као одговор на такво стање на међународној сцени.

„Под стратешким руководством лидера две земље, Кина и Русија су успешно кренуле путем стратешког поверења и пријатељског, добросуседског коегзистирања међу великим државама и створиле нови модел новог типа међународних односа “, истакао је дипломата.

Званичник је подвукао да се односи две земље „граде на принципима несврстаности са блоковима, неконфронтације и да нису усмерени против трећих страна“.

Захваљујући овоме, партнерство Москве и Пекинга не представља претњу по друге државе и не дозвољава мешање и провокације трећих страна, поручио је амбасадор.

Према његовим речима, Пекинг планира да са Москвом гради тешње партнерске односе у енергетици, јача међународну енергетску безбедност и стабилност производних ланаца.