Српска координација: Насиље над Србима и данас траје

Удружење Српска координација је, на годишњицу мартовског погрома на КиМ, поново указало на одговорност Унмика и Кфора због невршења мандата одређеног Резолуцијом 1244 СБ УН, као и некажњавања одговорних за убиства и прогоне Срба, уништавања српске културне баштине и узурпације и уништавање српске имовине. Истичу да насиље над Србима и данас траје.

„Пре 19 година, за време пуног извршног мандата међународне војне и цивилне мисије Уједињених нација на Косову и Метохији (Кфора и Унмика), у три дана масовног и организованог насиља над Србима, у коме је широм Косова и Метохије, учествовало више десетина хиљада Албанаца, убијени су: Боривоје Спасојевић, Јана Тучев, Ненад Весић, Добривоје и Борко Столић, Слободан Перић, Златибор Трајковић и Драган Недељковић.

Више од 900 Срба претучено је и повређено. Срушено је и запаљено 35 цркава и манастира и преко 900 кућа и станова а протерано више од 4.000 Срба из 6 градова и 9 насеља“, подсећа се у саопштењу.

Како се констатује, за наведене масовне и организоване злочине Албанаца, нико од организатора и подстрекача злочина није приведен правди а протераним Србима није омогућен повратак, нити накнада за уништену имовину.

„Са огорчењем констатујемо да албанско друштво на Косову и Метохији, није у стању да се суочи са прошлошћу и одговорношћу поводом злочина и системског насиља над Србима. Насиље над Србима на Косову и Метохији и данас траје, уз систематску злоупотребу и дискриминацију од стране албанских парадржавних институција“, наводи се у саопштењу Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.

Српска координација је позвала одговорне чиниоце да предузму све, како би се одговорни привели правди и како би се на Косову и Метохији успоставила владавина права и заштитила елементарна права припадника српског народа, додаје се у саопштењу, које потписује председник тог удружења Душко Челић.