Херш: Знам много више о инциденту на „Северним токовима“, али не могу да објавим

Амерички новинар Симур Херш изјавио је у интервјуу издању „Експрес“ да има додатне информације о ситуацији са „Северним токовима“, али да не може да их открије.

„У току сте каква су наређења стизала. Знам о томе много више, него што могу да кажем. Али, морам да заштитим људе од којих добијам информације“, признао је новинар.

Херш је додао да не сумња да је у праву поводом описаних догађаја и исмејао је верзију са „проукрајинском групом“.

Амерички новинар је 8. фебурара објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку, Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.

Пентагон и Бела кућа саопштили су да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.

У писму сталног представника Русије при УН Василија Небензје упућеном председницима СБ УН и Генералне скупштине, као и генералном секретару организације истиче се да су власти Немачке, Данске и Шведске одбиле су да сарађују са Федералном службом безбедности (ФСБ) и Генералним тужилаштвом Русије на истрази саботажа на гасоводима „Северни ток“.

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.