МИП о одбијању Данске да Русија учествује у истрази о гасоводима: „Гурање под тепих“ неће успети

Без обзира што је Данска одбила захтев за заједничку истрагу диверзије на гасоводима „Северни ток“, Министарство иностраних послова Русије ће наставити да од Копенхагена тражи одговоре на раније постављена питања, изјавила је портпаролка МИП-а Марија Захарова.

Она је додала да само отворена међународна истрага инцидента, уз обавезно учешће руских представника, може да пружи објективне податке о узроцима и наручиоцима диверзије.

„Неће успети ‘гурање под тепих’ овог питања“, истакла је Захарова.

Портпаролка је истакла да се данске власти до данас „нису удостојиле да дају било какав разуман одговор ни на једно од многобројних обраћања руске стране, а камоли да доставе било какве резултате истраге“.

Претходно је дански министар спољних послова Ларс Локе Расмусен изјавио да Русија неће учествовати у истрази поводом експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, коју спроводе европске земље.

У писму сталног представника Русије при УН Василија Небензје упућеном председницима СБ УН и Генералне скупштине, као и генералном секретару организације истиче се да су власти Немачке, Данске и Шведске одбиле су да сарађују са Федералном службом безбедности (ФСБ) и Генералним тужилаштвом Русије на истрази саботажа на гасоводима „Северни ток“.

Раније је амерички новинар 8. фебурара објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку, Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани. Новинар је након тога изјавио и да има додатне информације о ситуацији са „Северним токовима“, али да не може да их открије, због безбедности његових извора.

Пентагон и Бела кућа саопштили су да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.