Небензја: Русија сматра све одлуке Међународног кривичног суда ништавним и незаконитим

Русија све документе Међународног кривичног суда сматра ништавним и незаконитим, изјавио је на седници Савета безбедности Уједињених нација стални представник Русије Василиј Небензја.

„Ова пристрасна, политизована, некомпетентна међународна судска инстанца још једном је доказала своју инфериорност. МКС је марионета у рукама колективног Запада, која је увек спремна да изврши псеудо-правду по налогу“, оценио је Небензја.

Он је нагласио да је посебно цинично што су правно неважеће одлуке објављене уочи двадесете годишњице од незаконите инвазије САД на Ирак, где је МКС имао јурисдикцију, али није предузео ништа како би одговорне привео правди.

Небензја је подсетио да Русија није потписница Римског статута МКС и да тај суд нема јурисдикцију над Русијом и њеним грађанима.

Дипломата је закључио да је МКС дефинитивно кренуо путем самоликвидације, а пре свега кад је у питању његов ауторитет.

Претпретресно веће Међународног кривичног суда у Хагу, чију надлежност Русија не признаје, претходно је издало „налоге за хапшење“ председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације.

Амерички председник Џозеф Бајден назвао је одлуку МКС „оправданом“. Он је, истовремено, нагласио саме САД не признају надлежност овог суда, али да је у случају са руским руководством аргументација суда „поприлично чврста“.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова оценила је да су све одлуке Међународног кривичног суда за Русију ништавне из правног угла.