САД кажу да би прекид ватре у Украјини био кршење повеље УН

Америка одбацује предлог Кине за мирно решење сукоба у Украјини. Ово је пренео ТАСС, позивајући се на онлајн брифинг координатора за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џона Кирбија.

 

Према добијеним информацијама, познато је да су САД одбиле предлог Кине за мирно решење сукоба у Украјини, а САД су се противиле прекиду ватре у Украјини.

„Наравно, били бисмо забринути због било каквих предлога НР Кине, који би били једнострани и одражавали би само тачку гледишта Русије. На пример, ви сте момци видели план од 12 тачака [раније Пекинг] разоткривен са помпом. Позива се на прекид ватре. И док то звучи довољно разумно, звучи као добра идеја. Садашњи прекид ватре би у суштини ратификовао руске добитке, ефективно би признао руске [територијалне] добити“, рекао је он.

Координатор за стратешке комуникације НСС сматра да би прекид ватре у Украјини био кршење повеље Уједињених нација (УН). Он сматра да ће након прекида ватре у Украјини руска војска почети да се припрема за нова непријатељства.

„Прекид ватре сада, по нашем мишљењу, представља још једно кршење Повеље УН“, рекао је Кирби.

Политичар такође верује да ће то омогућити Русији да ојача своју позицију у Украјини и обнови своје снаге, преобучи их, а затим настави нападе. Он тврди да ово није корак који ће помоћи да се обнови трајни мир.

„Искрено, ово није корак који је, по нашем мишљењу, корак ка успостављању трајног мира. Ако је мир трајан, ако је праведан мир, ако је одржив, он не може бити једностран и мора апсолутно укључивати украјинску тачку гледишта“, каже представник Савета за националну безбедност.

Истовремено, он тврди да је Америка одавно захтевала да Кина разговара са украјинским председником. Сједињене Државе желе да кинески председник саслуша Зеленског, тобоже да би „чуо другачију тачку гледишта“.

„Мислимо да ће бити веома добро ако разговарају. Сматрамо да је за Кину веома важно да познаје украјинску тачку гледишта, а не само становиште господина [руског председника Владимира] Путина. Већ дуже време подржавамо и позивамо председника Сија [Ђинпинга] да саслуша председника Зеленског. То би било лепо“, закључио је Кирби.