Схватили упозорење: Америка променила руту летења дронова након инцидента изнад Црног мора

Сједињене Америчке Државе промениле су руте лета стратешких бомбардера „глобал хоук“ након инцидента са дроном „рипер“ и руским ловцима изнад Црног мора, следи из анализе података „Флајтрадара 24“ коју је спровео Спутњик.

Према информацијама са портала „Флајтрадара 24“, који приказује податке о праћењу авиона у реалном времену, данас је у ваздушни простор изнад Црног мора поново ушао амерички дрон „глобал хоук“ – први пут од инцидента са „рипером“, али је овог пута његова рута знатно промењена.

Како произилази из података са портала, дрон је данас уочи уласка у ваздушни простор изнад Црног мора патролирао изнад источног дела Румуније. Раније те летелице нису изводиле такве маневре.

Затим је дрон кренуо ка Црном мору. Док су стратешке беспилотне летелице „глобал хоук“ раније углавном летеле на минималном растојању од 80 до 100 километара од најјужније тачке Крима, данас је дрон пролетео на удаљености од 150 километара од руског полуострва.

Из информација са сајта се закључује да су унете измене и када је реч о подручју патролирања изнад Црног мора – током данашњег лета амерички дрон се данас налазио знатно источније – ближе Новоросијску и Сочију.

РК-4 „глобал хоук“ је најкрупнији стратешки дрон. Распон његових крила, у зависности од модела, износи до 40 метара. Полетна маса дрона премашује 14 тона, максимални плафон лета је до 20 километара. „Глобал хоук“ може да се налази у ваздуху до 36 сати и да лети на удаљеност од преко 22.000 километара. Дрон је опремљен различитом извиђачком опремом која укључује радар, систем оптичког лоцирања и инфрацрвене сензоре.