Завршене војне вежбе морнарице Русије, Ирана и Кине у Арапском мору

Заједничке војне вежбе Русије, Кине и Ирана у Арапском мору су завршене су завршене, саопштила је прес служба Северне флоте руске морнарице.

„Данас су у акваторији Арапског мора код луке Чахбахар у Ирану завршене су трилатералне поморске вежбе у којима су учествовали ратни бродови руске морнарице, Кине и Ирана“, наводи се у саопштењу.

Са руске стране на маневрима је учествовала фрегата „Адмирал Горшков“који је иначе опремљен хиперзвучним ракетама „циркон“.

Кина је за учешће у вежбама одредила ракетни разарач „Нанјинг“, који ће углавном учествовати у увежбавању маневара као што су ваздушна претрага и спасавање на мору.

Иран је ангажовао фрегате „Саханд“ и „Џамаран“ и неколико других бродова.

У ранијем саопштењу кинеског Министарства одбране наглашено је да ће ове вежбе допринети продубљивању практичне сарадње ратних морнарица земаља учесница, показати њихову спремност и способност да заједно одржавају поморску безбедност и активно граде „Заједницу заједничке судбине човечанства“.

Министарство је оценило да ће вежбе, такође, донети позитивну енергију регионалном миру и стабилности.

Русија, Кина и Иран су у августу прошле године одржале серију вежби великих размера у Латинској Америци у којој је учествовало још десет земаља.