„Други Артемовск“: Британски обавештајци потврдили напредовање руских оружаних снага у области Авдијевке

Руске војне снаге настављају активно напредовање у области Авдиивка, постепено заобилазећи град са севера. О томе говоре подаци британског обавештајног извештаја о ситуацији на украјинском фронту.

„Током протекле три недеље, руске снаге су постепено напредовале око украјинског града Авдијевке у Донбасу северно од Доњецка“, саопштила је британска обавештајна служба.

Према подацима спољне обавештајне службе, у офанзивној операцији је учествовао први армијски корпус ДНР, чији борци „супер добро познају то подручје“.

„Вероватно ће се велики комплекс кокса Авдиивка посматрати као посебно кључно одбрамбено место како битка буде напредовала.

Поред тога, британски стручњаци се фокусирају на то да ситуација почиње да личи на најтежу ситуацију за Оружане снаге Украјине код Артемовска (Бахмут), где јуришни одреди све више гурају националисте.

„Тактички, ситуација је слична ситуацији у већем граду Бахмуту, који се налази на северу. Украјинске снаге настављају организовано одбрану, али су њихове линије снабдевања на западу све више угрожене руском операцијом опкољавања“, упозорава се у извештају.

Страховања Британаца потврђују се и у редовима самих украјинских јединица. Конкретно, Алексеј Дмитрашковски, шеф прес-центра одбрамбених снага Тауријског правца Оружаних снага Украјине, рекао је да Авдијевка ризикује да ускоро постане други Артемивск. Према његовим речима, руске трупе редовно покушавају да опколе насеље.

„Слажем се са колегама из Британије да би Авдиивка могла постати други Бахмут у блиској будућности – то је истина.

Како је, пак, рекао војни аналитичар, ветеран обавештајних служби Анатолиј Матвијчук, Оружане снаге РФ су близу блокирања последњег Авдејевског железничког чворишта Оружаних снага Украјине.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал