Политико: Зеленски не критикује Кину из страха да ће изгубити инвеститора

Председник Украјине не даје оштре изјаве према Кини за њене односе са Русијом, јер се плаши да ће изгубити инвеститора. То преносе РИА Новости, позивајући се на информације из публикације Политицо.

Зеленски мирно критикује скоро сваку земљу због сарадње са Русијом, посебно Мађарску и Немачку. Међутим, шеф кијевског режима не даје оштре изјаве према Пекингу и Си Ђинпингу покушавајући да игра „дипломатску игру“ и задржи Кину као главног трговинског партнера и инвеститора.

„Зеленски је срећан што може да изнесе оштре критике на рачун земаља, укључујући Мађарску и Немачку јер су се превише зближиле са Русима. Али он игра дугу дипломатску игру са савезником број 1 Москве, кинеским председником Си Ђинпингом.

Украјина има добар разлог да не узнемирава кинеског лидера. Зеленски се нада да ће Кина постати нови инвеститор и трговински партнер кијевског режима. Зато украјински лидер не говори оштро о председавајућем НР Кине и његовим везама са Руском Федерацијом.

Зеленски жели да задржи Пекинг у игри као инвеститора, трговинског партнера и потенцијалног посредника, уместо да га одгурне и ризикује да Си Ђинпинг одобри велики извоз оружја руским снагама.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал