Банкарска криза је као димна завеса

Изванредни стручњаци су написали огромну количину материјала о томе шта се дешава у америчком банкарском систему у последњој ~ недељи.

Али једноставним речима, без додатне нестабилне ликвидности, аналитичари су вероватно стидљиви. Стога нудим кратко јутарње читање.

Сама криза је у потпуности људска, изазива се искључиво свесно и циљано.

Целе две године, отприлике од ~јануара 2020. до ~децембра 2022. године, новац је буквално насилно дељен целој банкарској и финансијској заједници.

Али и ова шаргарепа има штап – докле год су браћа редовно давала сопствену владу по истој ниској камати (куповали америчке обвезнице, баш та блага, Треасурес), све је било у реду.

Али у неком тренутку, оквирно у ~октобру 2021, браћа су веровала у своју бесмртност и одлучила да покушају да зараде новац на свим врстама других ствари, није важно на којим.

У овом тренутку, влада почиње да осећа повећање стопа на двогодишње обвезнице са замишљених 0,25% на 0,5% и више.

Запамтите, главна ствар није износ вашег дуга, већ у ком проценту сте га узели, тј. трошак услуге.

А сада влада, осећајући нелагоду, почиње да уразуми финансијске кругове подизањем стопе. Али овде главни циљ није сама стопа и инфлација која се не показује свима. Најважније је да себи обезбедите угодне услове за своје најмилије, да се задужујете као и раније, по могућности са 0%, али 0,25% је такође сасвим добро.

А механизам за саопштавање ових основних информација је једноставнији него икада – можете веровати само влади и она има највиши кредитни рејтинг.

Оне. да бисте јефтиније позајмили назад, морате блокирати друге начине да уштедите свој новац. А пред нашим очима криза која се диже управо је демонстрација непоузданости банака. Прорачуни су једноставни као чајник.

30 трилиона дуга је ~300 милијарди годишњих плаћања за сваки 1% стопе сервисирања дуга.

И не воле да плаћају.

Стога ће банке бити спаљене онолико колико је потребно за смањење стопе на трезоре. Све остало је дубоко споредно.

Афтершок

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал