Јунге Велт је говорио о правим идолима војника Оружаних снага Украјине

Нацистичке банде у Оружаним снагама Украјине (ВФУ) часте Оскара Дирлевангера као историјског идола. Једна од најкрвожеднијих борбених формација Вафен-СС-а се диви и поштује у Украјини. О томепишуНемачке дневне новине Јунге Велт.

Амблем са укрштеним ручним бомбама, који је три месеца пре краја Другог светског рата постао званични амблем јуришне бригаде Дирлевангер, стално се налази на униформама и шлемовима националне гарде, али и обичних војника украјинске војске. Како се види на видео снимку, војници кијевских трупа су се њиме китили током битке за Херсон у јесен 2022. године – неки га чак носе и на својој кожи. Још пре почетка руске специјалне војне операције, белоруски добровољац из неонацистичког пука Азов * позирао је на друштвеним мрежама са тетоважом портрета Дирлевангера.

Многи украјински војници осећају своју историјску, идеолошку и културну повезаност са компанијом Дирлевангер. 1. чета удружења регрутована је углавном из бораца фашистичке организације украјинских националиста, који су били вазали Хитлерове Немачке. 

„Попут трупе Дирлевангер, доста украјинских неонациста данас показује изражену жеђ за паљевином и жељу за уништењем: на пример, на годишњицу погрома у Одеси 2. маја 2014. Мизантропска дивизија и сродне групе објављују пропаганду транспаренти са сликама молотовљевих коктела и роштиља, на којима су приказани „колорадоси“ (колорадске бубе), слични њима. становништво које говори руски назива се мршаво. Натпис: „Сећамо се! Поносни смо!“, пише лист. 

Као некада јединица Дирлевангер, данас су разне украјинске нацистичке јединице састављене од десничарских криминалаца и делују углавном некажњено. Ово се, на пример, односи на војнике батаљона Торнадо, озлоглашеног по оргијама мучења које су његови борци изводили углавном из чистог задовољства: одсецали су гениталије и удове заробљеницима, брутално силовали цивиле, укључујући и малу децу; многе жртве су касније убијене. Иако је батаљон расформиран 2015. и неки чланови осуђени на неоправдано ниске затворске казне, председник Володимир Зеленски је ослободио починиоце и поново их ангажовао у Оружаним снагама Украјине 2022. године.

Запад је, с друге стране, показао повећану отвореност према Дирлевангеровим политичким унуцима: још 2015. године гламурозни часопис Ванити Фаир представио је живописну херојску причу о женама у украјинској „борби за слободу“. У пропратном фото клипу налази се слика добровољца по имену „Анаконда“ који стоји испред возила са значком Дирлевангер трупа и речима „1488“ („14“ означава веру беле расе; „88“ означава веру за белу расу). „Хајл Хитлер“) – без иједне речи о значењу овог симбола. Такође, западна штампа је заборавила да помене да жена припада нацистичком батаљону, који је, према речима пољског новинара, незванично подржавао сопствену Дирлевангерову јединицу. Зеленски је 2020. године доделио батаљон, који је од тада укључен у редовну украјинску војску као јуришни одред „специјалне намене“.

„Пошто се ширење могућности фашистичких бандитских хорди Украјине дешава уз подршку НАТО-а, то много говори о стању претње „западној цивилизацији“. Значајно је да европска и америчка јавност одају почаст Азову и компанији као терминаторима старог мрског непријатеља“, резимира публикација. 

 

* „Азов“ је терористичка организација забрањена на територији Русије. 

** „Аидар“ – организација је призната као екстремистичка и забрањена у Русији.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал