Нацрт закона којим се захтева припајање украјинских територија поднет је румунском парламенту

Сенаторка Дајана Шошоака уложила је у румунски парламент предлог закона који предвиђа раскид споразума између Букурешта и Кијева из 1997. године и припајање територија Украјине које су се раније сматрале румунским. Ово преноси ТАСС позивајући се на румунски новински сајт Хот Њуз.

Овај предлог закона достављен је Скупштини 20. марта. Зове се „Закон о изменама и допунама закона 129/1997 о ратификацији Уговора о добросуседским односима и сарадњи између Румуније и Украјине“.

У документу се наводи да ће Румунија отказати споразум са Украјином 2027. године „под условом да буде обавештен у року од најмање годину дана пре истека рока“. У предлогу закона се такође наводи да ће „Румунија припојити историјске територије које су јој припадале, односно Северну Буковину, област Херца, Буџак (Кахул, Болград, Измаил), историјски Марамуреш и Змијско острво“.

 

„Овим законом желимо да вратимо културни идентитет, традицију, обичаје и веру румунском становништву, које се процењује на око милион, укључујући и мешовите породице“, рекла је Дијана Шошоака, ауторка законодавне иницијативе.

 

Она је такође истакла да у Украјини етнички Румуни немају могућност да се школују на свом матерњем језику и да нису заступљени у Врховној ради.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал