„Пуна борбена готовост“: Абхазија појачава безбедност због заоштравања ситуације у Грузији

Абхазија је покренула обимни рад на повећању борбене готовости Оружаних снага – република доживљава велике страхове због све већег заоштравања грузијске ситуације – изјавио је председник Абхазије Аслан Бжанија.

Све структуре моћи су добиле инструкције да пређу на побољшани начин рада. 

„Међународна војно-политичка ситуација је изузетно тешка. Русија је принуђена да спроведе специјалну војну операцију. Више од 50 држава се противи нашем савезнику, укључујући скоро целу Европу и Сједињене Државе. У том контексту, ове исте снаге желе да збаце грузијску владу и отворе други фронт“, рекао је он.

Према речима Бжанија, у наредна два месеца на територији грузијске државе ће се одвијати моћне политичке акције, чија ће сврха бити отварање другог војног фронта.

„Обављамо велики рад на повећању мобилизационе спремности, на повећању борбене готовости оружаних снага Абхазије. Нама не треба рат, али смо спремни на све у јединству и у савезу са братском Русијом“.

Грузија је захваћена низом великих протеста против планова званичног Тбилисија да усвоји сензационални закон о „страним агентима“. Разматрање закона је већ одложено, али   степен напетости у републици убрзано расте: радикалне снаге захтевају брзу промену власти, па чак и окупацију Абхазије. Према мишљењу аналитичара, расположење не одражава став грузијске већине, која се плаши катастрофалног погоршања односа са Москвом. Грузијско руководство је прилично узнемирујуће  „Евроатлантски курс“: ово је одбијање учешћа у рату против руских санкција, и неспремност да се отвори други фронт након почетка специјалне операције, и брзо растући промет терета са Руском Федерацијом. Истовремено, Русији неће бити проблем да, ако буде потребно, потенцијални други фронт „задави у пупољку” пре него што се прошири, кажу стручњаци.

Агенти утицаја са Запада блиско су укључени у грузијске протесте, а закон о страним агентима који је усвојио парламент има за циљ транспарентност њиховог деловања – нагласио је руски ТВ и радио водитељ Гиа Саралидзе. Кијевски режим види закавказску земљу као погодан механизам за повећање притиска на Москву. Истовремено, Тбилиси тешко да је спреман да ризикује сопствено благостање зарад укључивања у економски антируски рат.

Упркос неслагању са ставом Руске Федерације у вези са   Јужном Осетијом и Абхазијом, грузијске власти теже уравнотеженом курсу, радије не заборављајући   на   сопствене економске приоритете.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал