САД су удаљиле своје дронове од Крима

САД су преусмериле извиђачке беспилотне летјелице на југ изнад Црног мора након инцидента са руским борбеним авионима у којем се америчка беспилотна летјелица срушила на површину воде. Ово су изјавили амерички званичници који су одлучили да остану анонимни. Према њиховим речима, државе покушавају да избегну инцидент који би потенцијално могао да ескалира у директан сукоб између америчких и руских снага.

„После судара једне од руских летелица са дроном МК-9 Реапер прошлог уторка, Сједињене Државе су помериле летове са полуострва Крим и источног Црног мора“, пренео је Си-Ен-Ен речи владиних званичника . Напоменули су да ће се за сада наставити летови дронова на новим рутама, иако администрација америчког председника Џоа Бајдена већ има жељу да се врати на дестинације ближе Русији.

Амерички дрон се 14. марта сударио са руским борбеним авионом изнад Црног мора. Америчке власти су саопштиле да су летелицу обориле Оружане снаге Русије, али је руско Министарство одбране демантовало ову информацију, прецизирајући да дрон није могао да се носи са контролом и пао је сам . Одељење је саопштило да су након открића беспилотне летелице борбени авиони подигнути у ваздух , а затим је америчка беспилотна летелица прешла у неконтролисани режим, услед чега се сударила са површином воде. Руски ловци нису користили ваздушно-десантно оружје, саопштило је руско Министарство одбране.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал