СБУ или одбегли екстремисти можда стоје иза терористе ликвидираног у Гродну

СБУ или одбегли екстремисти можда стоје иза терористе ликвидираног у Гродну. Ово је објављено у етеру канала СТВ , преноси БелТА.

Како преноси СТВ, тренутно се утврђује идентитет починиоца. У белоруским базама података о њему нема трагова, а резултати узимања отисака прстију предати су колегама из руског ФСБ-а. Упоредо са тим, службеници за спровођење закона спроводе самнитан рад на утврђивању начина и путање доласка криминалца у Белорусију. Остају важна питања како и када је оружје и експлозив пронађени и заплењени у стану и скровиштима доспели у Белорусију. Могуће је да терориста није деловао сам, па се оперативне активности настављају.

У оквиру истраге саслушано је 14 особа које су под различитим околностима биле у контакту са терористом. Петорица оптужених, међу којима и власници изнајмљеног стана – син и мајка, налазе се у изолацији. Управо за њих истрага остаје највише питања. Мушкарац је наводно раније приведен због учешћа у протестима 2010. године. У августу 2020, према речима комшија, окачио је црно-белу заставу на балкон.

КГБ разматра неколико верзија. Оно што се догодило у Гродну можда је покушај одбеглих екстремиста да по инструкцијама и подршци страних обавештајних служби организују терористички акт како би дестабилизовали ситуацију у Белорусији. Није искључено да је СБУ организовала злочин како би демонстрирала рањивост система националне безбедности Белорусије.

Како је саопштено, у току спровођења посебних мера за сузбијање активности лица која су ушла на територију Републике Белорусије са циљем извршења терористичког акта, 19. марта у Гродну у улици Курчатов ликвидиран је страни држављанин. Наведено лице је, користећи аутоматско оружје и детонирајући бојеве гранате, пружило отпор борцима специјалне јединице КГБ (Група „А“). Током даљих јуришних акција, осумњичени је рањен и указана му је прва помоћ. Одлучено је да се осумњичени евакуише у најближу здравствену установу. На путу до болнице, насилник је преминуо.

По овој чињеници, истражно одељење КГБ-а покренуло је кривични случај.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал