Данска позвала оператера „Северног тока 2“ због пронађеног сумњивог предмета на дну мора

Данска је позвала оператера гасовода „Северни ток 2“ , компанију „Северни ток АГ“, да учествује у покушају да се са морског дна подигне непознати објекат откривен у близини гасовода, саопштила је данска Агенција за енергетику.

Прошле недеље, данске власти су саопштиле да је током инспекције пронађен предмет цевастог облика, да из дна вири око 40 центиметара и да је широк десетак центиметара.

„Како би се разјаснила природа предмета, данске власти донеле су одлуку да га извуку уз помоћ Министарства одбране. Данска Агенција за енергетику зато је позвала власника гасовода да учествује у операцији“, наводи се у саопштењу.

Данска агенција за енергетику, према саопштењу, чека на одговор од „Северног тока АГ“ пре него што почне са операцијом.

Подсетимо, брод „Гаспрома“ је пронашао доказе који би могли да указују на постојање још једне експлозивне направе на гасоводу „Северни ток“, 30 километара од места ранијег терористичког напада, изјавио је 14. марта руски председник Владимир Путин.

У септембру прошле године три експлозије одјекнуле су на гасоводима „Северни ток“ који су изграђени ради преноса руског гаса ка Немачкој.
Експлозије су се догодиле у ексклузивним економским зонама Шведске и Данске. Обе земље су саопштиле да су експлозије намерно изазване, али још нису утврдиле ко је одговоран.