Кремљ: Идентификовати објекат који је откривен код гасовода „Северни ток“

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је важно идентификовати предмет откривен поред једног од гасовода „Северни ток“ и истакао да се истрага о експлозијама које су погодиле гасоводе прошлог септембра мора водити уз пуну транспарентност.

„Од кључне је важности одредити о каквом је предмету реч, да ли је повезан са терористичким актом, очигледно јесте и да се настави ова истрагу. Истрага мора бити транспарентна“, додао је Песков.

Такође је оценио и да је позитиван знак то што је Данска позвала руског оператера гасовода „Северни ток 2“ да помогне у вађењу неидентификованог предмета пронађеног у близини гасовода са морског дна.

„То је свакако позитивна вест када је власник гасовода позван да учествује у веома важним фазама истраге“, казао је Песков.

Претходно суданске власти саопштиле да је цевасти предмет, који вири око 40 центиметара од морског дна са 10 центиметара у пречнику, пронађен током прегледа гасовода Северни.

Подсетимо, у септембру прошле године три експлозије одјекнуле су на гасоводима „Северни ток“ који су изграђени ради преноса руског гаса ка Немачкој. Експлозије су се догодиле у ексклузивним економским зонама Шведске и Данске. Обе земље су саопштиле да су експлозије намерно изазване, али још нису утврдиле ко је одговоран.