„Норд стрим“ ће учествовати у извлачењу сумњивог предмета откривеног код гасовода „Северни ток 2“

Компанија „Норд стрим 2 АГ“, оператер гасовода „Северни ток 2“, прихватила је да учествује у извлачењу из мора сумњивог предмета пронађеног у близини гасовода, саопштио је директор прес службе данске енергетске агенције Туре Фалбе-Хансен.

Та агенција је раније позвала компанију „Норд стрим 2 АГ“ да учествује у овој операцији.

„Могу да потврдила да је компанија ‘Норд стрим’ прихватила позив да учествује у операцији извлачења објекта уоченог у близини гасовода. Немамо информације о томе када ће почети операција“, рекао је Фалбе-Хансен.

Откривени предмет има облик цилиндра висине 40 центиметара и пречника 10 центиметара, а данска агенција не искључује опцију да се ради о бови.

Да би се разјаснило о чему се ради, агенција је одлучила да извуче објекат уз помоћ данског Министарства одбране.

Подсетимо, брод „Гаспрома“ је пронашао доказе који би могли да указују на постојање још једне експлозивне направе на гасоводу „Северни ток“, 30 километара од места ранијег терористичког напада, изјавио је 14. марта руски председник Владимир Путин.

У септембру прошле године три експлозије одјекнуле су на гасоводима „Северни ток“ који су изграђени ради преноса руског гаса ка Немачкој.

Експлозије су се догодиле у ексклузивним економским зонама Шведске и Данске. Обе земље су саопштиле да су експлозије намерно изазване, али још нису утврдиле ко је одговоран.