Захарова оптужила Молдавију за антируску хистерију: Кишињев не жели дијалог са Москвом

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је за Спутњик да власти Молдавије изгледа нису спремне за дијалог са Русијом, већ да је избор направљен у корист распиривања антируске хистерије.

„Нажалост, код званичног Кишињева не види се спремност за дијалог. Напротив, тамо су очигледно направили контрапродуктиван избор у корист распиривања антируске хистерије“, оценила је Захарова.

Она је подсетила да је председница Молдавије Маја Санду у недавном обраћању парламенту „дозволила себи неосноване измишљотине о ‘агентима Кремља’ и тежњи Русије да ‘донесе рат у Молдавију’“.

„Истог дана, говорећи на телевизији она је, позивајући се на правно ништавну одлуку Међународног кривичног суда коју је рекламирао Запад, дошла до директне клевете тврдећи као да је руско руководство ‘лично криво ратне злочине’ у Украјини“, додала је Захарова.

Она је нагласила да све наведено није истина, те је подсетила власти Молдавије ко су заправо убице и злочинци.

„За ратне злочине је ‘лично крива’ кијевска власт и сви свакодневно виде доказе за то. Специјално за људе који доносе одлуке у Молдавији подсећамо да су убице они који иду у униформи Оружаних снага Украјине, хвале се симболиком злочиначких бандеровских нацистичких батаљона пресликаном од немачких нациста, ужурбано трче Банковом улицом у мајицама каки боје, од 2014. године издају злочиначка наређења о уништавању цивилних објеката и истребљењу цивила у Донбасу, а данас у Запорожју и Херсонској области, и они који та наређења извршавају“, констатовала је Захарова.

Према томе, по њеном речима, побољшање односа између Русије и Молдавије у потпуности зависи од власти Молдавије.

„Очекујемо да ће тамо смоћи снаге да трезвено сагледају ситуацију и да крену путем нормализације односа са нашом земљом“, закључила је Захарова.