Дачић: Африка уз Србију, две трећине држава не признају Косово

Две трећине држава у Африци не признају такозвану независност Косова, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Од 54 земље Африке које су чланице Уједињених нација, свега десет признаје независност Косова, а Египат је замрзнуо признање.

Да је процес признавања косовске независности у озбиљној блокади, потврђују и последњи покушаји приштинских политичара да ублаже своје дипломатске неуспехе. Судећи по акцијама бившег косовског председника Беџета Пацолија, Кенија је једна од земаља коју Косово покушава да преокрене, иако је у јануару ова афричка држава у допису Србији потврдила свој став да не признаје косовску државност.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић казао је за Курир да Пацоли може да прича свашта, али да га чињенице демантују.

„Кенија нам је недавно потврдила да поштује сувереност и територијални интегритет Србије да остаје чврсто на позицији да не признаје лажну државу Косово. Џаба се Пацоли хвали. Чињенице говоре да две трећине Африке не признаје Косово, већ је уз Србију у њеној борби за очување територијалне целовитости. Од 54 земље које су чланице УН, свега 10 признају Косово, а Египат је једина која је замрзла признање“, наглашава Дачић.

Пацоли се претходно на друштвеним мрежама похвалио личним пријатељством са кенијским председником Вилијамом Рутом и вешћу да је Кенија одлучила да призна косовске пасоше и да сарађује са Косовом у областима од заједничког интереса.

Пацоли је поручио да је признавање пасоша први корак конкретизације сарадње и да означава историјски тренутак за дипломатске односе Косова са Кенијом.

Он је уз то објавио и писмо које му је послао Руто, али се у њему ниједном речју не помиње да је Кенија променила став о непризнавању независности Косова.