Немачка крива и за проблеме Кијева и за енергетску кризу: Премијер Пољске се обрушио на Берлин

Немачка може и треба да пружи активнију подршку режиму у Кијеву, изјавио је премијер Пољске Матеуш Моравјецки у интервјуу за лист „Политико“.

По његовим речима, испоставило се да Берлин није тако великодушан према украјинском председнику Владимиру Зеленском као што покушава да покаже.

„Немачка треба да пошаље више оружја, више муниције и треба дати новца Украјини јер је то данас надалеко најбогатија и највећа земља. Међутим, они нису били тако великодушни као што би требало да буду. Не нападам их, само констатујем оно што је очигледно“, рекао је Моравјецки.

Истовремено је оптужио Немачку да је због продубљивања односа Берлина и Москве дошло до погоршања енергетске кризе која је погодила западне земље након што су одустале од руског горива.

„Они су одговорни за ово што се дешава, за овај неред на енергетском тржишту“, оценио је пољски премијер.

Раније је амерички новинар Симор Херш у интервјуу за лист „Чајна дејли“ изјавио да је председник САД Џо Бајден могао да донесе одлуку да дигне у ваздух гасоводе „Северни ток“ и „Северни ток 2“ како би казнио немачког канцелара Олафа Шолца јер није желео да испоручи нове партије оружја Украјини.