Путин би требало да нас упозори 10 година пре напада: Британски генерал се пожалио на стање војске

Оружане снаге Велике Британије су у толико жалосном стању због смањеног финансирања да би Лондон требало 10 година унапред упозорити на напад како би успео да се супротстави, изјавио је пензионисани генерал британске војске Ричард Беронс за „Дејли мејл“.

„Током Хладног рата војска је у сваком тренутку била спремна за борбу у року од неколико сати. Сада би руски председник Владимир Путин требало да нас упозори пет или десет година унапред на изненадни напад Русије да бисмо се изборили са тим. То није добро. То је веома разочаравајуће“, рекао је бивши војник.

Како је додао, стање британске војске се толико погоршало због смањења финансирања да би Великој Британији било веома тешко да се одбрани у случају изненадног напада. Беронс оцењује да је „неспособност инвестирања“ у Оружане снаге „огроман недостатак“ који прети да „избаци Велику Британију из колосека“ у поређењу са савезницима из НАТО-а као што су Француска, Немачка и Пољска које повећавају улагање у одбрану.

Раније је саопштено да ће Влада премијера Велике Британије Ришија Сунака потрошити додатних пет милијарди фунти (око шест милијарди долара) како би биле попуњене залихе муниције и финансирана следећа фаза поморског пакта са САД и Аустралијом (АУКУС). Главни приоритет ажуриране одбрамбене и спољнополитичке стратегије Велике Британије представља супротстављање геополитичкој претњи коју наводно дејства Русије представљају европској безбедности, саопштиле су британске власти.