Путин и Ердоган разговарали о ситуацији у Украјини

Руски председник и лидер Турске Владимир Путини Реџеп Тајип Ердоган разговарали су данас телефоном о ситуацији у Украјини, саопштила је администрација турског председника.

Како се наводи, поред ситуације у Украјини речи је било и о билатералној сарадњи Русије и Турске, као и о наредним корацима о развоју сарадње.

Огласио се и Кремљ који је саопштио да је Ердоган позитивно оценио продужење Прехрамбеног споразума за још 60 дана који подразумева извоз украјинског жита и укидање санкција на извоз руског ђубрива и прехрамбених производа.

Такође је изразио и разумевање према иницијативи Москве да се у потпуности имплементира тај споразум поготово када је реч о укидању ограничења на извоз руских производа и ђубрива.

Последњи пут су Путин и Ердоган разговарали 26. фебруара.

Подсетимо, пре два дана су министар националне одбране Турске Хулуси Акар у телефонском разговору са руским колегом Сергејем Шојгуом размотрио прехрамбени споразум и истакао важност непрекидних испорука жита.

Током разговора је изражено задовољство сарадњом у смислу проширења прехрамбене иницијативе, која је веома допринела решавању прехрамбене кризе.

Такође, турско Министарств је тада још једном нагласило да ће Турска наставити да даје свој допринос обезбеђењу мира у региону и пружању хуманитарне помоћи.