Крај бума немачког тржишта некретнина

Станови и куће за једну или две породице су у последњем кварталу појефтинили за 3,6 одсто, највише у последњих 16 година, саопштио је немачки завод за статистику.


Пад је, са минусом од пет одсто, био још израженији у поређењу са претходним кварталом, преносе немачки медији.

Упоредива промена последњи пут је забележена у првом кварталу 2007. У претходних годину дана станови су тада појефтинили 3,8 одсто, наводе статистичари.

„Кључни фактор је посустала тражња. Купци су уздржанији због повећаних трошкова финансирања и континуирано снажне инфлације“, саопштио је завод.

Кредити су поскупели јер је Европска централна банка, обрачунавајући се са инфлацијом, од летос знатно подигла основне каматне стопе, што се прелило и на комерцијалне банкарске позајмице.

Упркос повлачењу цена у последњем тромесечју, после раста у прва три квартала станови и куће су на крају 2022. били скупљи 5,3 одсто него 12 месеци раније.

Претходне године, станови и породичне куће су поскупели за просечних 11,5 одсто, највише од почетка праћења 2000.

Некретнине су у последња три месеца прошле године углавном појефтиниле и у градовима и у руралним областима, станови мање од породичних кућа.

У великим немачким градовима – Берлину, Хамбургу, Минхену, Келну, Франкфурту, Штутгарту и Диселдорфу – куће за једну или две породице су просечно појефтиниле 2,9, а станови 1,6 одсто.

Спутњик

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал