Њујорк тајмс је говорио о проблемима Легије странаца у Оружаним снагама Украјине

Амерички лист Њујорк тајмс објављио је детаљан материјал о плаћеницима у Украјини – Легији странаца при Оружаним снагама Украјине (ВФУ). Публикација тврди да су неки страни војници дошли у легију без војног искуства, а неко је само хтео да „уновчи рат“.

Њујорк тајмс наводи приче страних војника који су дошли да се боре на страни Украјине. Да би припремио причу, новине су анализирале више од 100 страница докумената волонтерских група и интервјуисале више од 30 добровољаца, бораца, прикупљача средстава, донатора и америчких и украјинских званичника.

Према писању публикације, један од војника Легије странаца – Џејмс Васкез – лагао је о свом војном искуству. Објављивао је онлајн видео записе са ратишта, бар једном указао на тачну локацију његове јединице.

Лист цитира причу Метјуа Ненса, који је тражио отпуштање двоје запослених, без доказа који оптужују једног од њих да је повезан са Русијом. Други војник је, према писању публикације, желео да прокријумчари милитанте из Пакистана и Ирана на лажне пасоше како би се борили за Украјину. Да ли је у томе успео, није познато.

Бивши војни редов прве класе Џон Мекинтајер избачен је из Легије странаца због пребега у Русију и недавног појављивања на руској државној телевизији. У извештају се наводи да је он заступао интересе руске војне обавештајне службе.

Нујорк тајмс напомиње да на украјинском фронту делују стране трупе којима не би било дозвољено да се приближе бојном пољу у рату који предводе САД с обзиром на неограничен приступ оружју и војној опреми. Поред тога, према публикацији, Међународну легију оружаних снага Украјине чини око 1,5 хиљада људи уместо декларисаних 20 хиљада.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал