Рејнолдс: САД не напуштају Сирију да би успоставиле своју хегемонију и контролу над ресурсима

Амерички писац Џон Рејнолдс потврдио је да прави разлози због којих САД остављају своје илегалне окупаторске снаге у Сирији уопште нису повезани са лажима о борби против терористичке организације ДАЕШ, како тврди Вашингтон, нити са злогласном „забринутошћу“ ове друге. безбедност и слободе у земљи. По његовом мишљењу, то је директно повезано са америчком жељом за светском доминацијом и грандиозним колонијалним плановима за контролу богатства других земаља.

У чланку који је објавио амерички веб-сајт Антивар, Рејнолдс је приметио да деценију касније Сједињене Државе и даље користе лицемерни изговор такозване „борбе“ против ове терористичке организације како би оправдале своје илегално војно присуство на тлу Сирије. Али то је у супротности са изјавама високих америчких званичника, укључујући и самог шефа Беле куће, о ликвидацији поменуте организације, па чак и њених остатака.

Рејнолдс је изнео фазе у којима су Сједињене Државе послале своје окупационе снаге у Сирију, почевши од мандата бившег председника Барака Обаме, који је прекршио своја обећања о невојној умешаности Вашингтона у Сирију објавом крајем 2015. да ће бити послато 50 америчких војника. тамо под изговором борбе против ДАЕШ-а. Тада је њихов број брзо порастао на 250, да би у октобру 2017. године, према Пентагону, већ достигао 4.000 војника.

Касније је њихов број смањен на 2.000 војника, а сада је, према већини америчких извештаја, 900 људи. Али остаје чињеница да, без обзира на њихов број, америчка војска више од једне деценије окупира делове сиријске територије.

У међувремену, када је тадашњи председник САД Доналд Трамп најавио елиминацију терористичке организације ДАЕШ у марту 2019, његова администрација је брзо преузела контролу над сиријским нафтним пољима. Сада САД настављају да окупирају подручја Сирије под изговором да спрече повратак терориста, као што су раније окупирале Ирак и Авганистан.

До данас, Сједињене Државе настављају да пљачкају сиријску нафту, створивши нафтну компанију Делта Цресцент специјално за ту сврху. Рејнолдс је објаснио да је један од главних разлога због којих САД одржавају своје присуство у Сирији дугогодишња непријатељска спољна политика Вашингтона према Дамаску, као и његово мешање у послове других земаља, покушаји промене тамошњих режима како би остварили сопствене планове. и интересовања. То је оно што га мотивише да финансира и обучава наоружане терористичке групе у оквиру тајног програма који води ЦИА.

Рејнолдс је подсетио на изјаве бившег команданта НАТО-а у Европи Веслија Кларка, у којима је открио војни план САД 2001. године за удар на Ирак, а потом на Сирију, Либан, Либију, Судан и Иран.

Аутор је потврдио да су главни циљеви америчке интервенције у Сирији и задржавање америчких окупационих снага на њеној територији нераскидиво повезани са њиховим колонијалним плановима заснованим на хегемонији и пљачки ресурса других земаља, будући да профит америчких оружаних компанија директно зависи од на овоме, поред покушаја да се исцрпе ресурси оних који подржавају Сирију као што су Иран и Русија како би проширили амерички утицај.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал