У Француској су радикали заузели кампус универзитета, власти не могу ништа

У француском Бордоу радикална омладина држи зграду медицинског факултета локалног универзитета најмање недељу дана, преноси ТАСС.

Стотињак младих људи, чија су лица прекривена црним марамама и шаловима, блокирају улаз у образовну установу и агресивно реагују на покушаје разговора са њима.

Напомиње се да на овом универзитету студирају радикали. Неки од њих чак и не живе у Француској: дошли су из других европских земаља.

Један од организатора „хватања” факултета, под условом анонимности, разговарао је са дописником ТАСС-а. Он је рекао да његови другови држе ту образовну установу у знак протеста против пензионе реформе у Француској и агресивног деловања француске полиције.

У међувремену, полиција је саопштила да не може да уђе у зграду јер „група која је заузела факултет не чини дела физичког насиља над полицијом“.

Службеници реда се такође надају да ће ускоро сами демонстранти напустити зграду. „По мом искуству, ово ће трајати још најмање две недеље“, сугерисао је један од полицајаца. „То се већ дешавало 2019. године, када је штета на згради факултета премашила 200 хиљада евра. Овог пута, сигуран сам, биће много више.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал