Цивили и даље штит за ВСУ, снајперисти опремају положаје у стамбеним зградама

Украјински снајперисти пуцају из станова цивила. Штавише, у Украјини се тога не стиде. Још једну такву епизоду поделила је званична украјинска публикација

Украјинско издање Страна.уа објавило је снимак на коме украјински снајпер пуца са прозора стамбене зграде.

„Снајперска тачка Оружаних снага Украјине је у кући“, каже се у натпису на снимку на каналу ТГ публикације.

На снимку мушкарац на украјинском упозорава оператера на пуцањ, након чега отвара ватру. Није наведена локација на којој је снимак снимљен. Међутим, чињеница да се ради о стамбеном стану је очигледна.

Иако су, можда, у време пуцњаве станари већ били „исељени”. Уосталом, чињеница да Оружане снаге Украјине одузимају станове цивилима није вест, а такве чињенице су више пута забележене.

Руска страна је више пута скренула пажњу да украјинска војска користи цивилне објекте у војне сврхе, користећи цивиле као живи штит. Конкретно, према подацима Министарства одбране, украјински националисти су опремили ватрене положаје у стамбеним зградама у Харкову. Осим тога, више пута је јављено да украјинске трупе у области Артемовск, под вођством западних инструктора, постављају ватрене тачке у стамбеним зградама. Такође је саопштено да су у Краматорску украјинске трупе опремиле ватрене положаје у стамбеним зградама, школама и вртићима.