Игуман Кијевско-печерске лавре: Вечерас би могао да буде изведен јуриш на манастир

Старешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павел (Лебед) страхује да би вечерас могао да буде изведен јуриш на манастир.

„Управо смо сазнали да у 17.00 часова желе да изведу разбојнички напад на Лавру. Наши људи су чули те момке који разговарају телефоном припремајући се за те догађаје. Надам се да се то неће догодити“, рекао је митрополит у видео-обраћању.

Он је позвао вернике да се моле, а припаднике снага безбедности да пруже заштиту.

Према писању украјинског портала „Страна.уа“ око Лавре се тренутно налази око 10-15 противника канонске Украјинске православне цркве који с времена на време узвикују националистичке пароле. Ипак, ситуација је мирна, а код Лавре се окупило више присталица УПЦ него њених противника.

Раније је министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао да су власти поништиле уредбу о предаји Кијевско-Печерске лавре на бесплатну употребу УПЦ.

Споменик „Кијевско-печерска лавра“ затражио је покретање поступка о „заплени имовине“ манастира, наводи се на сајту Министарства културе Украјине. Они су објаснили да комисија за пријем и предају државне имовине Лавре није могла да почне са радом због опструкције НН лица.

Ултиматум који је Министарство културе поставило Украјинској православној цркви истекао је јуче. Дирекција националног споменика Кијевско-печерске лавре једнострано је раскинула уговор о закупу и наредила монасима да напусте манастир.

Намесник Кијевско-печерске лавре митрополит Павел (Лебед) је рекао да не може бити компромиса на ову тему и да није могућ једностран раскид уговора о изнајмљивању објеката Лавре, већ да је потребна одлука суда.