Британски лист: Русија постигла успех – све мање земаља следи политику Запада по украјинском питању

Руско руководство је урадило озбиљан дипломатски посао како би се значајно смањио број играча на међународној арени који следе политику Запада по украјинском питању, пише британски лист „Експрес“.

„Прошло је више од годину дана од како је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини и мишљења различитих земаља у вези акција Русије све више се разилазе. Док стари савезници Москве и даље остају лојални Русији, све више држава постепено се удаљава од оштре позиције НАТО-а“, наводи се у чланку.

Аутор констатује да је Русија успела да постигне значајан дипломатски напредак, те се број земаља које осуђују њене акције постепено смањује. Поред подршке коју Москва ужива од земаља као што су Белорусија, Северна Кореја и Сирија, колумниста оцењује да Кина „постаје све отворенија у својој подршци Русији о чему сведочи и прошлонедељна посета председника Кине Си Ђинпинга Москви, док неутралност Индије такође постаје све упитнија“.

Поред поменутих крупних играча, мењају се ставови према руској специјалној операцији и међу „несврстаним“ и неутралним земљама, наводи лист.

„Резултати анализе коју је спровела научно-аналитичка компанија ‘Економик интелиџенс јунит’ показали су да се годину дана након почетка СВО број земаља које активно осуђују акције Русије смањио са 131 ма 122. То значи да у овом моменту у земљама антируског блока, на челу са САД и ЕУ, живи свега 36,2 одсто светске популације, док у ‘неутралним’ земљама живи 30,7 одсто светске популације“, наводи се у чланку.