Игуману Кијевске лавре одређен кућни притвор

Старешина Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел изјавио је да су му украјинске власти одредиле кућни притвор, преносе локални медији.
„Одређен ми је кућни притвор“, рекао је он верницима, а видео-снимак разговора објавио је портал „Вести“.

Њему је раније данас уручено обавештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за распиривање међуверске мржње и сарадњу с Русијом. Потом су припадници СБУ извршили претрес просторија у којима митрополит живи, Украјинска православна црква је саопштила да су митрополита позвали и на саслушање у подне по локалном времену.

Старешина Кијевско-печерске лавре је рекао да је све што се тренутно догађа прогон цркве. Он је у беседи поручио да ће поглавар расколничке „Православне цркве Украјине“ Епифаниј Думенко „нестати као роса на сунцу“.

„Оптужен сам да сам Епифанија назвао расколником. То му је и велика част – расколник је човек који је био рукоположен, а он то никада није био. Они долазе и одлазе, а ако бих нешто друго говорио о томе колико су они канонски, то би био грех пред Богом. Епифаније ће сада нестати као роса на сунцу. Обрисаће ноге о њега, а Црква је постојала, постоји и постојаће“, рекао је митрополит Павел у беседи емитованој на Јутјубу.

Литургију је данас служио поглавар УПЦ, митрополит Онуфрије.