Игуману Кијевске лавре позлило у судници у Кијеву, саслушање одложено

Старешина Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел на суду у Кијеву саопштио је да се осећа лоше због чега је судија померио саслушање за 3. април, саопштили су локални медији.

„Митрополит Павел је током судског заседања изјавио да му је позлило, пао му је шећер у крви. С тим у вези судија је одложио седницу за понедељак у 9.00 часова“, пише лист.

Тада ће суд разматрати меру забране против игумана.

Како наводи лист, митрополит је напустио салу, а одбрана је поднела захтев да им се доставе на увид оригинални аудио-снимци које је раније објавила Служба безбедности Украјине (СБУ). Међутим, оригинали нису достављени пошто „једноставно не постоје у досијеу тужилаштва“.

Адвокати митрополита саопштили су да је део оптужби против њиховог штићеника заснован управо на аудио-снимцима СБУ, те да оригинални снимци морају бити достављени одбрани.

Раније је саопштено да је у Шевченковском окружном суду у Кијеву почело саслушање о изрицању мере забране игуману Кијевско-печерске лавре митрополиту Павелу. Тужилаштво је тражило даноноћни кућни притвор.

Адвокат митрополита је тражио да се суђење одгоди за понедељак како би имао времена да се упозна са материјалом предмета, као и изузеће судије због пристрасности, али је суд одбацио захтеве, пренео је портал „Страна“.

Раније данас старешина Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел изјавио да му је уручено обавештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за распиривање међуверске мржње и сарадњу с Русијом. Потом су припадници СБУ извршили претрес просторија у којима митрополит живи, Украјинска православна црква је саопштила да су митрополита позвали и на саслушање у подне по локалном времену.

Старешина Кијевско-печерске лавре је рекао да је све што се тренутно догађа прогон цркве.