Изборна недеља у Европи: Гласа се у седам земаља

Гласачи у седам европских земаља излазе сутра на биралишта, а избори ће се одржати у Финској, Бугарској, Црној Гори, Андори, Швајцарској, Италији и у четири француске изборне јединице.

У Финској се сутра одржавају парламентарни избори чији ће резултати одредити политичку будућност премијерке Сане Марин.

 

Парламентарни избори у Финској и Бугарској
Тренутне анкете, које је урадио „Јуроп електс“, показују да ће у Финској коалиција од пет странака, у којој је Марин, а коју чине Социјалдемократска партија (СДП), Странка центра (Кеск), Зелени (Вихр), Левица (Вас) и либерална Шведска народна партија (СФП), највероватније сачувати већину.

Међутим, постоји могућност да би се као најјача странка појавила странка Кок (ЕПП група у Европском парламенту) која би могла да замени социјалдемократе.

С друге стране, очекује се да ће странка Прави Финци (ПС), која је у савезу са Националним покретом Марин Ле Пен и Лигом Матеа Салвинија у Европском парламенту, мало побољшати свој положај у односу на изборе 2019. године, што би могло довести да ПС има најјачи учинак у националном парламенту до сада.

У Бугарској се одржавају пети превремени избори у мање од две године, такође у недељу, а анкете указују да је савез „Настављамо са променама-демократска Бугарска“ раме уз раме са ГЕРБ-СДС алијансом, коју води бивши премијер Бојко Борисов.

Оба савеза су на око 26 одсто гласова у анкетама, међутим, ко ће формирати владу и даље није познато, посебно јер се не зна да ли ће неке мање партије прећи цензус од четири одсто.

Ипак, наводи се, мало је вероватно да ће ови избори резултирати неком већом променом за Бугарску, која се бори да формира трајну владајућу коалицију, што је довело до вишеструких ванредних избора од априла 2021.

 

Председнички избори у Црној Гори
Гласачи у Црној Гори изаћи ће на биралишта у недељу у другој рунди председничких избора. У другом кругу надмећу се досадашњи председник Мило Ђукановић (ДПС) и Јаков Милатовић (Покрет „Европа сад“).

Французи излазе на парцијалне парламентарне изборе у четири изборне јединице и у два круга изабраће четири посланика у скупштини која има 577 места. У тим јединицима поништено је гласање на изборима у јуну прошле године.

Регионални избори у Италији
У Италији ће се одржати регионални избори у Фриули Венецији-Ђулији, што ће бити тест за коалицију премијерке Ђорђе Мелони, чија су „Браћа Италије“ остварила историјски резултат на прошлим локалним изборима.

Међутим, добар део подршке њеној партији дошао је од Лиге Матеа Салвинија и Форца Италије Силвија Берлусконија.
Бирачи у Андори бирају нови национални парламент 2. априла.

У Сан Марину се нови шеф државе бира на сваких шест месеци, односно по распореду ће се избори одржати у недељу. Тренутни шеф је Алеандро Скарано, члан Хришћанско – демократске странке Самаринезе.

У Швајцарској, у Женеви, Луцерну и Тицину се бирају нови регионални парламенти, а избори су важан тест за странке, уочи националних парламентарних избора касније ове године, пренео је Танјуг.