Русија преузела председавање СБ УН

Русија од данас преузима председавање Савету безбедности УН на месец дана, а једна од кључних тема о којима ће се дискутовати на седницама биће „ефикасни мултилатерализам“, ризик приликом извоза оружја, решавање блискоисточних питања.

Како се очекује, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров председаваће на неколико састанака у Савету безбедности.

Што се тиче планираних седница, око 6. априла очекује се неформални састанак СБ УН на тему евакуације деце из зоне специјалне војне операције, за 10. април је заказана седница СБ УН посвећена теми ризика изазваних кршењем споразума о регулисању извоза војних производа.

Крајем месеца се очекује да Лавров отпутује у Њујорк у седиште УН. У контексту актуелне напете међународне ситуације и кризе у руско-америчким односима није јасно како ће се одвијати ситуација са издавањем америчких виза министру и осталим члановима руске делегације.

Последњи пут када је Лавров посетио седиште УН у септембру 2022. године руске дипломате су добиле визе у последњем моменту.

Очекује се да ће Лавров председавати седницом Савета безбедности која ће бити одржана 25. априла на министарском нивоу на којој ће се разговарати о питањима Блиског истока. Шеф руске дипломатије би такође требало да председава седници СБ која ће бити одржана 24. априла на високом нивоу на тему „Ефикасни мултилатерализам кроз заштиту принципа Повеље УН“. Није искључено да ће на тој седници бити речи о проблемима формирања новог светског поретка.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да за сад нису заказане званичне седнице Савета безбедности о Украјини, али да ће се вероватно одржати у априлу.

Уочи почетка председавања Русије СБ УН Министарство спољних послова Русије објавило је нову концепцију спољне политике.