Русија је постала председавајућа Савета безбедности УН на месец дана

Русија је на месец дана преузела председавање Саветом безбедности УН, изјавио је први заменик представника Русије при светској организацији Дмитриј Пољански.

„Русија је постала председавајући Савета безбедности УН на месец дана… Како и доликује председавајућим, ми ћемо бити „поштени посредници“, што смо били у фебруару 2022. године, када је почетак НВО морао да буде наше председавање“, рекао је он. написао је на Телеграму .

Пољански је нагласио да је сваки покушај да се испровоцира Русија осуђен на неуспех. Према речима руског дипломате, земља игра поштено у међународној арени и не промовише двоструке стандарде.

 

Прес секретар руског лидера Дмитриј Песков је раније напоменуо да ће руско председавање Саветом безбедности УН бити засићено .

Према његовим речима, руска страна намерава да оствари сва своја права, а да при томе остане одговоран члан организације. 

Пре тога, Бела кућа је саопштила  да не постоје законити начини да се Русији одузме стално чланство у Савету безбедности УН . Ово је на брифингу изјавила секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер, коментаришући чињеницу да ће Русија у априлу председавати Саветом безбедности УН.

Она је такође подсетила да ће САД председавати Саветом безбедности УН у августу 2023.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал