Посланици француског парламента забрањен улазак у Турску

Посланица Зелених у француском парламенту Сандра Регол осудила је данас одбијање турских власти да је пусте да уђе у Турску, где је требало да прати изборе.

Сандра Регол коју је у Турску позвала левичарска прокурдска странка ХДП, рекла је Франс пресу да ју је турска гранична полиција вратила по доласку на аеродром у Истанбулу у петак после подне.

„Тада сам обавештена о забрани приступа територији. Задржана сам преко ноћи на лицу места, враћена сам првим авионом, после 14 сати”, написала је посланица на Твитеру.

Она је рекла да до доласка на аеродром није имала информације о забрани, као ни француске власти које су током њеног боравка на аеродрому тражиле дипломатско решење.

Сандра Регол је изразила забринутост, јер јој је усмено речено да је та забрана трајна.

„Нико ми није објаснио разлог забране. Турске власти ме нису никада ухапсиле ни оптужиле нити сам била кривично гоњења”, рекла је она и додала да је била у Турској на изборима пре пет година и да тада није имала никаквих проблема.

Парламентарна скупштина Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у понедељак је осудила одбијање Турске да акредитује два скандинавска посланика. Требало је да посматрају председничке изборе.

У Турској ће сутра бити одржани председнички и парламентарни избори. Очекује се неизвестан резултат на председничким изборима, на којима је главни противник садашњем председнику Реџепу Тајипу Ердогану кандидат савеза опозиционих странака Кемал Киличдароглу.