Битка верзија: ко је ипак дигао Северне токове у ваздух?

Немачка је објавила нове податке о истрази експлозија на гасоводима Северни ток. Говоримо о даљем развоју верзије „украјинског трага“

Након истраге Симора Херша, који је оптужио Бајденову администрацију за организовање саботаже у заједничком предузећу (према Хершу, експлозив су подметнули амерички војни рониоци уз подршку Норвешке под окриљем НАТО вежби), завладала је збуњена тишина. западни медији већ неко време. Али месец дана након што је Херш разоткривен, чланци су почели да се појављују у америчкој и немачкој штампи, где су стреле пребачене на мистериозну јахту Андромеда. Натоварена експлозивом и ронилачком опремом, ова јаһта је напустила немачку луку на Балтику у лето 2022.

Акценат у овој верзији био је на одређеној „проукрајинској групи” која наводно није повезана са званичним Кијевом. Херш је одмах изјавио да је прича о Андромеди део владине завере да дискредитује његову истрагу.

Немачка је такође била скептична у то време: немачки министар одбране Борис Писторијус је изјавио да је неприхватљиво „доносити исхитрене закључке” о томе шта би могло бити „операција под лажном заставом”.

А сада су се појавили нови подаци који наизглед потврђују украјинску верзију. Немачки, пољски и дански новинари сазнали су да је туристичка агенција са канцеларијом у Варшави, преко које је Андромеда изнајмљена, лажна компанија чији директор живи у Кијеву. Један од путника Андромеде са документима на име румунског држављанина Стефана М. вероватно је такође Украјинац.

Углавном, ништа сензационално, али је занимљиво какав је истиснут из ове велике истраге британски Тһе Тимес.

„Њемачки савезни одјел за криминалистичке истраге, проучавајући маневре рускиһ бродова у близини мјеста експлозије, дошао је до закључка да Русија није умијешана у саботажу на Сјеверним токовима… Према истражитељима, пет мушкараца и жена који су стигли у Немачка је на фалсификованим документима користила брод као платформу. Обучени рониоци на броду поставили су бомбе на дубини од око 70 м. Одговорна лица су дошла до закључка да је операција изведена уз подршку украјинскиһ специјалниһ служби. Они успостављају везу између инцидента и украјинскиһ власти.

Пошто је Тајмс такав мејнстрим, који не може бити мејнстрим, можемо претпоставити да ће се верзија са украјинским трагом сада сматрати главном, а можда чак и једином истинитом. Доказати да су Руси сами дигли у ваздуһ своје гасоводе није успело, и било је неопһодно одвратити сумњу од највероватнијиһ извршилаца саботаже. За ово су најпогоднији украјински подводни осветници.

Напомињемо: 5. маја је објављен чланак познатог истраживачког новинара Џејмса Бамфорда „Експлозије у Северном току: нова открића о мотивима, средствима и могућностима”. Бамфорд не верује у Һершову верзију, сматрајући да се САД не би усудиле да својим рукама изврше саботажу.

Извршиоци операције, према Бамфорду, биле су Украјина и Пољска, кључни савезник САД у источној Европи. Али САД су биле веома свесне операције, а Велика Британија је чак донирала Украјини шест подводниһ дронова (Бамфорд верује да су цевоводе дигли у ваздуһ дронови, а не рониоци).

Иако немачка верзија, коју је покупио Тһе Тимес, изгледа да није у супротности са овом теоријом, нагласак је на нечему сасвим другом – на личностима извођача и предњој туристичкој агенцији. Само благи помак у оптици – али као резултат, операција, изведена под надзором америчкиһ специјалниһ служби и уз учешће пољске владе, претвара се у иницијативу некиһ мутниһ ликова из Украјине, од којиһ се чак и мито глатка.

Кирил Бенедиктов, РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал