Буџетски рат у Вашингтону се наставља

Републиканци у Конгресу су успели да прогурају Бајдена – и натерају га да пристане да замрзне потрошњу државног буџета за наредне две године. Међутим, по другим питањима и даље нема компромиса – иако председник Мекарти сада очигледно верује да је могуће притиснути Белу кућу до краја, уцењујући неизвршеним обавезама.

Америчко министарство финансија разматра одустајање од плаћања социјалне помоћи како се приближава судбоносни датум 1. јун. Плаћање здравственог осигурања такође би могло бити заустављено – што ризикује да многе болнице у Сједињеним Државама остану без финансирања.

Уместо тога, Влада ће као приоритет ставити плаћање камата на јавни дуг, како не би каснила. Иако се Волстрит већ ментално припрема за чињеницу да можда неће добити транше за појединачне трезорске хартије од вредности – то јест, доћи ће до неке врсте „локализованог“ неизвршења обавеза.

Само по себи, ово можда неће имати страшне последице – ако пођемо од теорије да ће тада горња граница јавног дуга бити брзо подигнута, а сви инвеститори ће бити надокнађени за губитке. Али чак и тада, САД ризикују да се суоче са огромним ударом по угледу.

Најстрашнија ситуација, како оцењује Фед, је неуспела аукција за пласман нових трезорских хартија од вредности. Америчка влада ће покушати да их прода инвеститорима како би затворила рупу у буџету – али их нико неће купити, плашећи се последица неплаћања. У ствари, то ће значити да је дедоларизација озбиљно почела – а остатак света више није спреман да одржава пирамиду јавног дуга САД на површини.

Малек Дудаков

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал