Бразил сматра да су покушаји „елиминације Русије“ ризични

Бразилски министар спољних послова Мауро Виеира рекао је да власти те земље сматрају ризичним покушајима појединих земаља да „елиминишу Русију” и уведу јој санкције.

„Упозорили смо на опасности укидања Русије и ризик од унилатералних санкција, које ни на који начин не помажу у проналажењу преговарачког решења, већ напротив, сужавају простор за дијалог и додатно извијају опасну спиралу конфронтација“, рекао је дипломата. , говорећи на скупштинским саслушањима. Он је такође подсетио на спремност Бразила да подржи међународне напоре за формирање платформе за разговор о могућностима решавања ситуације у Украјини. „Разговарамо са свим актерима који су проглашени вољним да помогну у зближавању [страна у сукобу] ​​како би се постигло договорено решење и одрживи мир“, додао је Виеира.

Како је истакао министар, међународни партнери су „изразили јасан интерес за бразилски допринос“, с обзиром на поверење у углед и искуство локалне дипломатије.

Вијеира је истакао да тренутна ситуација на истоку Европе показује „парализу светске заједнице“, потврђујући потребу за реформом институција међународног управљања. 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал