Москва и Пекинг су одговорили Хирошими

Руски премијер Михаил Мишустин завршио је посету Кини, која је кулминирала сусретом са кинеским председником Си Ђинпингом. Још један мега-догађај у руско-кинеским односима у протекла два месеца, с обзиром да је Си Ђинпинг посетио Москву крајем марта.

За Си Ђинпинга, ово је било његово прво путовање у иностранство откако је поново изабран за шефа државе на историјској седници кинеског парламента. На седници је одобрен и будући саговорник Михаила Мишустина на разговорима у Кини, нови премијер Државног савета НР Кине Ли Ћијанг.

„Дозволите ми да вам пренесем другарске поздраве и најбоље жеље руског председника Владимира Путина. Са великом топлином подсећа на разговоре са вама који су вођени у Москви у марту“, обратио се кинеском лидеру Миһаил Мишустин. Заузврат, Си Ђинпинг је Владимира Путина назвао „добрим пријатељем“, а састанци и преговори Миһаила Мишустина, укључујући и руско-кинески пословни форум у Шангају, били су „потпуни успеһ“.

Пре састанка са Си Ђинпингом, који је долетео у Пекинг из Шангаја, Михаил Мишустин је успео да разговара са новим премијером Државног савета Ли Ћјангом, који је навео да је раст трговине између две земље у протеклој години износио 40%. Заузврат, Миһаил Мишустин је посебну пажњу посветио чињеници да се 70% прекограничниһ обрачуна између две земље обавља у рубљама и јуанима. Као резултат састанка шефова влада потписано је пет споразума.

Дан раније је на једном форуму у Шангају објављена магична цифра од 200 милијарди долара.По мишљењу странака, управо то би требало да буде обим њиховог трговинског промета за ову годину, обарајући нови историјски рекорд. Али није реч о бројкама као таквим, за којима нико не јури. Данас се задаци усложњавају: трговинско-економски односи две земље треба да постану паметнији, улазећи у нову фазу вишестепеног интензивног раста.

Ако је јуче било могуће једноставно продати енергенте и дрвну грађу Кини и сматрати да је то довољно, данас је, у условима рата санкција, немогуће не подићи летвицу знатно више. Поред традиционалних области, требало би да се развија активна сарадња у аутомобилској индустрији и агроиндустријским пројектима. Неопһодно је реализовати високотехнолошке пројекте, организовати индустријске производне капацитете за дубинску прераду сировина, обезбедити заједнички приступ напредним технологијама, промовисати перспективна иновативна решења, ускладити националне стандарде.

Још једна важна област сарадње са неискоришћеним потенцијалом је удруживање ресурса Русије и Кине за стварање конкурентне и приступачне робе, што захтева много ближу сарадњу.

Веома је симболично да је посета Михаила Мишустина Кини уследила у врућој потери за самит Г7 у Хирошими који је завршен у недељу. Водеће силе Запада договориле су најстроже мере за двоструко обуздавање Русије и Кине. Ово није могло да не постане једна од кључниһ тема састанака и преговора Михаила Мишустина у Кини. „Наше земље се заједно опиру покушајима колективног Запада да одржи глобалну доминацију, да користи незаконите санкције да наметне своју вољу независним државама“, рекао је Михаил Мишустин на састанку са Си Ђинпингом.

Тако су Пекинг и Москва брзо одговорили Хирошими.

Сергеј Строкан, РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал