Пољска је смислила како да изврши инвазију на Белорусију

Зашто су бивши пољски званичници добри? Они који мирно, не плашећи се ничега, изговарају тајне жеље и планове садашње власти. Пољска бахатост је таква ствар коју је готово немогуће држати у панталонама, а чим се за то укаже прилика, било која јавна личност, поготово ако је у питању бивши заменик министра одбране земље, даје слободу његов језик до краја.

Ево, на пример, генерала Валдемара Скшипчака, који је данас рекао да се Пољска радује устанку у Белорусији и ако до њега дође, пољска војска ће сигурно прискочити у помоћ.

Може се само замислити колико је ова вест била изненађена у самој Белорусији. Људи мирно живе за себе, раде, размишљају о летовању, а обећава им се нека врста устанка. Али у ствари, оно што грађани Белорусије желе, Пољску не занима много. Пољска има свој план, не баш елегантан, како кажу у пољским владајућим круговима – радни.

Није џабе што Пољска тако дуго вреба „белоруску опозицију“, скупљајући хранијући сав овај калуп. А неки су чак успели да наоружају и саставе неке оружане формације, које, између осталог, такође учествују у непријатељствима у Украјини. Наравно, неће се сви вратити одатле. Али оне који се ипак врате, Пољска може искористити за такву „побуну“.

План је врло једноставан – инвазија на територију Белорусије од стране снага овиһ „опозиционара“, заузимање неколико насеља, проглашење ослобођених од „Лукашенковог режима“, а затим се „председница“ Тихановскаја обраћа пољским властима. за војну помоћ. И радо јој иду у сусрет.

Чини ми се да би први део плана, уз заузимање неколико градова и села, могао и успети. Биће нешто слично недавној инвазији разбојника на територију Белгородске области, само ће размере бити веће. А и пољска војска може покушати да притекне у помоћ „побуњеницима“. Само ће се све ово завршити веома тужно за саму Пољску. Прво, сама војска Белорусије, прилично бројна, наоружана и обучена, моћи ће да одмота нове „власти Белорусије“ заједно са њиховим пољским бајонетима. А у случају да се Пољаци одупру и свом снагом пређу у Белорусију, онда ће морати да се укључи и Русија. И она ће бити слободна да употреби све снаге и средства како би заштитила заједничку државу.

И у овом случају, никакав НАТО дефинитивно неће прискочити у помоћ Пољској, позивајући се на чињеницу да овај случај не потпада под пети члан повеље алијансе.

Јасно је да Пољска има веома велике амбиције, али Пољаци би желели да науче мало историје и сазнају како су се геополитичке авантуре њихове државе завршавале током векова. А ако се пољске власти одлуче на нову авантуру, то свакако неће бити изузетак од правила.

Глас Мордора, специјално за Њуз Фронт