Шта деда из Вашингтона има заједничко са фармером?

Први: анегдота о „… за шта смо ми?“ Испоставља се да ако се према Американцима поступа на исти начин као што се према њима поступа са целим непожељним светом, онда иһ то доводи у стање хистерије. Ово је управо објављено у уводнику кинеског Глобал Тимеса, главног локалног листа на енглеском.

У случају да сте случајно пропустили драму: већ седам недеља, кинеска Генерална управа царина истражује безбедност мреже Мицрон-ових производа који су овде испоручени из САД. Придружило му се и релевантно одељење, Канцеларија за сајбер безбедност (ЦРО). Ревизија је открила да Мицронови производи имају значајне ризике по безбедност мреже који представљају значајне безбедносне ризике за ланац снабдевања критичне информационе инфраструктуре Кине и утичу на националну безбедност Кине. Према законима и прописима, као што је закон о сајбер безбедности у земљи, оператери критичне информационе инфраструктуре у Кини морају престати да купују Мицрон производе.

И почело је.

Портпарол америчког Министарства трговине рекао је у саопштењу да је ово „отмица и напад“ на америчке компаније, ограничења која „немају основа“ и која ће довести до „изобличења тржишта меморијских чипова“. Да, каква мука – изгубити тако огромно тржиште као што је Кина, сад ћемо плакати.

Штавише, Вашингтонци се увек сећају чија је мачка појела рибу и стога логично то доживљавају као политички одговор – бумеранг и за Хуавеј и за ТикТок. И друге земље могу да смисле дугачку листу свега што Американци покушавају да униште када осете да губе у фер конкуренцији. Генерално бих почео са ВВ-овим дизел гејтом, који је започео уништење немачке ауто индустрије. Али шта су нам Немци – читамо и санкционе листе Русији, и имамо шта да кажемо. Да, све до подривања „Северних токова“.

Кинези се, међутим, у први мах не слажу да су то политичке мере и одговор. „Али Кина није САД, и неће научити лоше понашање од Вашингтона“, пишу уредници ГТ-а у свом невиђено грубом чланку. Придржавајте се закона и све ће бити у реду, саветује ауторка Американцима. Али Мицрон се у Кини сматра једним од лидера у кампањи за сузбијање кинеских високотехнолошких производа на америчком тржишту. А највише удараца нанео је кинеским фабрикама чипова.

„Урадили су много бескрупулозних ствари са Кином и врло су јасни о томе шта за САД значи напад на кинеске компаније под изговором ‘националне безбедности’. Наравно, није лоше учинити да се они који штете интересима Кине осећају нелагодно, а то је казна коју заслужују“.

Па, само мед у нашим ушима, цвеће које цвета у нашим душама, а не формулације. „Кина је предузела акцију против Мицрона, показујући своју способност да узврати. Такозвана национална безбедност Сједињених Држава је једнострано и антитржишно сузбијање кинеске технологије… Оптужбе Вашингтона на рачун Кине могу само да разоткрију њено лицемерје и двоструке стандарде.

А онда се испоставља да је Вашингтон, који је коначно добио одбијање – пажња! захтевао је од владе Јужне Кореје да забрани јужнокорејским произвођачима чипова да попуне празнину коју је оставио Мицрон на кинеском тржишту. Кинези су толико бесни да користе фразу: „Треба их ударити ногом у зубе и натерати их да пажљиво одмере последице“. Мислим да је дивно. Али зар немамо тако нешто да дамо у зубе? Па, на пример, нуклеарно гориво? Докле можеш да трпиш светског жандарма? На зубе! Како нам је завештао орган Комунистичке партије Кине.

Игор Малцев , РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал