Џефри Сакс: Откривене две америчке провокације које су покренуле рат у Украјини

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена је организовала две провокације које су покренуле рат у Украјини, изјавио је амерички економиста Џефри Сакс у чланку за „Комон дримс“.

Он је као први фактор који је испровоцирао рат назвао намеру САД да прошири НАТО на рачун Украјине и Грузије, како би окружиле Русију у Црноморском региону. Други разлог је успостављање русофобног режима у Кијеву у фебруару 2014. године, навео је он.

„Пуцњава у Украјини је почела свргавањем украјинског председника Виктора Јануковича пре девет година, а не у фебруару 2022. године, како уверавају америчка влада, НАТО и лидери Г7“, истакао је Сакс.

Према његовом мишљењу, Бела кућа свесно прикрива улогу САД у покретању украјинског сукоба како се не би прекинули сукоби и додаје да једино признање да је рат изазван може да помогне да схватимо како да га зауставимо.

Како је навео аналитичар, Бајденова администрација има три разлога за прикривање улоге САД у провоцирању Русије. Прво, признање да је конфликт вештачки испровоциран би потврдило чињеницу да је могао да се избегне, а САД не би морале да троше сто милијарди долара за подршку Украјини. Као други разлог наводи Бајденову неспремност да открије своју личну улогу у свргавању Јануковича. Треће, такво признање натерало би САД да седну за преговарачки сто, што би срушило жељу за ширењем НАТО-а, истакао је економиста.

Сакс је подсетио да без обзира на изјаве САД о конфликту који „није испровоциран“, Русија је више пута покушавала да реши питање дипломатским средствима пре почетка војних акција, и суочила се са тим да Вашингтон није имао жељу да узме у обзир интересе Москве.

Међутим, како експерт истиче, и данас дипломатија остаје једино средство за решавање украјинског сукоба.

„Кључ мира у Украјини је у преговорима који су засновани на њеној неутралности и неширењу НАТО-а“, закључио је Сакс.
Русија је више пута указивала да је спремна за преговоре.