Француска планира да покрене програм вакцинације против птичијег грипа

Француска планира да покрене програм вакцинације животиња против птичијег грипа на јесен након што су резултати серије тестова о вакцинацији патака показали „задовољавајућу ефикасност“, саопштило је француско министарство пољопривреде.

У Француској је прошлог месеца покренута продаја 80 милиона вакцина, а ефикасност је требало да буде потврђена на основу тестова које спроводи француска агенција за здравствену безбедност (АНСЕС).

„Ови повољни резултати дали су довољне гаранције да се покрене кампања вакцинације веć на јесен 2023. године“, објавило је министарство, пренео је Ројтерс.

Француска је дала овлашћење двема компанијама, француској Цева Анимал Хеалтх и немачкој Берингер ингелхајм, за развој вакцине против птичјег грипа за патке.

Неколико других земаља ЕУ је спроводило тестове, укључујуćи Холандију за кокошке носиље и Италију за ćурке.

Први резултати у Холандији показали су да су тестиране вакцине биле ефикасне.

Сој високо патогеног птичијег грипа довео је до уништавања више од 200 милиона птица широм света током последњих 18 месеци.

Француска је најтеже погођена земља у ЕУ и суочава се са поновним избијањем епидемије од почетка овог месеца у југозападном делу земље, углавном међу паткама, преноси Танјуг.