Јапан увео нови пакет санкција Русији

Јапан је увео данас нови пакет санкција према Русији, укључујући замрзавање имовине десетина појединаца и група и забрану извоза у руске војне организације.

Главни секретар јапанске владе, Хироказу Мацуно, рекао је да је увођење додатних санкција према Русији у складу са договором постигнутом на самиту Групе седам (Г7) да се одрже и пооштре санкције према Москви.

Мацуно је истакао да је Јапан посвећен сарадњи са осталим чланицама Г7 и широм међународном заједницом у, како је навео, „побољшању ситуације за Украјину“, пренео је АП.

Јапански званичник је оштро критиковао потписивање споразума између Русије и Белорусије у четвртак којим се формализује размештање руског тактичког нуклеарног оружја на белоруској територији као потез који „додатно ескалира тензије“.

„Као једина земља на свету која је претрпела нуклеарне нападе, Јапан сматра да су руске претње нуклеарним оружјем и њихова употреба апсолутно недопустиви“, рекао је Мацуно.

Он је истакао да јапанска влада захтева од Русије и Белорусије да обуставе акције које додатно ескалирају тензије.

Јапанске додатне санкције и извозна ограничења према Русији у складу су са циљем Г7 да се спречи избегавање спровођења санкција од стране трећих земаља и укључује забрану извоза материјала који би могли да помогну у јачању руске индустријске базе, рекао је Мацуно.

Према саопштењу које су заједнички објавила јапанска министарства спољних послова, трговине и финансија, 24 појединца и 78 организација додати су на листу замрзавања имовине, укључујући и оне који су наводно помогли да се преусмере и избегну претходно донете санкције.

Јапан је такође увео забрану извоза за 80 руских војних организација, укључујући произвођаче машина, а забрањује се пружање грађевинских, инжењерских и других услуга за Русију, преноси Танјуг.